2010. november 16., kedd

A kor

*


Látszik, hogy öregszem. Egyre gyakrabban jutnak eszembe a régi dolgok, gyerekkorom emlékei.

Azért érdekes, néha fura párhuzamokat vélek felfedezni.

„A haza javára, a magad hasznára jegyezz békekölcsönt!” – Szólt az ötvenes években a Rákosiék által kiadott jelszó, ami erőteljes felszólítás is volt egyúttal, és nem nagyon akadtak olyanok, akik nem írták alá a gyűjtőívet, ami alapján aztán a fizetésükből levonták, és az akkori államkincstárba csurgatták a pénzüket.

Most néhány millió állampolgár egyéni megtakarításaira tenyerel rá a forradalmi kormány.


Rémlik, hogy volt már nekünk ilyenünk is. „Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány”-nak hívta magát. (Kádár, Marosán, Rónai, Apró, Dögei stb. Akkortájt szállóigévé vált: új kormányt alakítottak Kádár és a Dögei.) „Minden hatalom a dolgozó népé.” – hirdették, és közben minden hatalom az állampárté - az övék volt.

Ugyebár, most is forradalmi időket élünk. Minden az „emberek” akaratából történik. A visszamenőleges hatályú jogalkotás, az ez ellen netán a szavát felemelő Alkotmánybíróság elhallgattatása. Merthogy a kormány úgyis az emberek akaratát valósítja meg. Bonyolult és körülményes a nyugati jogállamokban megszokott eljárások követése. Most inkább keleti szelek fújnak.

Ez egyébként tényleg így van. A demokrácia drága és bonyolult. Az érdekeltekkel egyeztetni szokás, szakértőket kell meghallgatni, a vitás ügyeket a bíróságok döntik el, és ez bizony hosszadalmas. Sokkal egyszerűbb, ha a kormányfő a parlamentben bejelenti, mit kell tenni vagy ki a bűnös.

Sokkal hatékonyabb, gyorsabb az ügyek intézése.

Ezt tovább is lehetne fejleszteni. Az emberek akaratának érvényesítése okán törvényessé lehetne tenni a lincselést. (Rögvest megszűnnének a hosszadalmas bírósági eljárások.) Bonyolultabb, kétséges esetek eldöntésére vissza lehetne állítani az istenítéletet, ez egyébként is egy régi, a középkori kereszténység által is ápolt hagyomány.

*

Az erdők megkopaszodtak. Néhol még színesíti a fakó barna tónust a vadszeder egy-egy égő vörös levele.







Egy fatönkön júdásfüle gomba sütkérezik a késő őszi bágyadt napsütésben.





*

2 megjegyzés:

--- írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
mobé írta...

???