2013. október 27., vasárnap

Szocialista demokrácia? Köszönöm, nem!

Még májusban itt azt írtam: „Úgy tűnik, az MSZP-nek még egy választási bukás kell, hogy talán ráébredjen, a demokratikus oldalnak ugyan fontos-, de nem egyedüli, és nem főszereplője.”

Mesterházi a Műegyetem előtt összefogást skandáló tömeg hallatán megsértődik mint egy durcás hercegkisasszony, majd a többiekkel együtt kórusban zengi: „Gyurcsány a hibás!”

Többen leírták itt is, én is tanúsíthatom, nem egy csoport provokációja zavarta meg a méltóságteljesnek és gyújtóhangulatúnak szánt beszédet, a tömeg hangjában az ország demokratikus érzületű részének követelése visszhangzott.

Bajnai sem ezt ígérte egy évvel ezelőtt!

Persze, hadd citáljam B. Brechtet, kissé átírva:„Nem volna ezúttal

egyszerűbb, ha az Élcsapat

feloszlatná a népet

és újat választana?”Igen, ugyanis ez az élcsapat mentalitás nagyon ismerős! Miként az is: „A kongresszusunk eldöntötte!” Túl sokan vagyunk még itt, akik megéltük, milyen az, ha a „szocialista demokrácia” jegyében egy párt szabja meg a kereteket, a határokat.

Új megállapodás kell, és újra kell fogalmazni a célt! Nem pusztán az Orbán-kormány leváltása a cél! A demokratikus jogállamhoz kell visszatérni.

A jelen helyzetből egyetlen kiút mutatkozik, az a korábban javasolt, de gyorsan elfelejtett menetrend, miszerint az Orbán-rezsim leváltására jöjjön létre egy összellenzéki együttműködés azzal a programmal, hogy az új, ideiglenes országgyűlés átmenetileg állítsa vissza a 2010-ben érvényes alkotmányt (vagy módosítsa a jelenleg hatályos alaptörvényt), alkossa meg a legfontosabb törvényeket, szilárdítsa meg az ország gazdasági helyzetét és záros határidőn belül írjon ki új választásokat egy újraírt (kétfordulós!) választási törvény alapján. Az így megválasztott, már legitim országgyűlés feladata legyen az új alkotmány kidolgozása és népszavazás útján történő megerősítése.

Mint a hivatkozott cikkben is írtam: Magyarország érdeke nem a hatalomváltás, nem valamelyik, most ellenzéki párt helyzetbe hozása, hanem visszatérés a liberális, konszenzuális demokráciához, egy normális váltógazdálkodáshoz. 

Ha a mostani megállapodás pártjainak vezetői ezt nem értik meg, 2014-ben nem lesz változás. A történelem és az ország előtt a felelősség pedig ezeket a pártokat, de elsősorban az MSZP-t terheli.Nincsenek megjegyzések: