2014. július 18., péntek

Néhány nap Erdélyben III.




Máréfalvától kb. 17 km.-re van Bögöz. Ha valaki a környéken jár, ennek református templomát sem szabad kihagyni. Falfestményei XIV. századiak. Itt is elmaradhatatlan a Szent László legenda, alatta Antiochiai Szent Margit legendájának jeleneteit és az Utolsó Ítélet képeit láthatjuk.












Még hajdanán, valamikor a 80-as években Domokos Pál Péter hívta fel a figyelmemet a Csíkdelne melletti Szent János (r.k.) templomra. A falu, melynek temploma volt, a tatár betörések nyomán elpusztult.
Szárnyasoltára 1675-ben készült.
Egy korábbi beszámolómban ( http://latogato.blogspot.hu/2008/05/erdly-pnksd-tjn-iv-rsz.html )   már tettem fel képeket a templomról és a cinterem bejárata előtti, számomra oly kedves kőkeresztről. Most csak néhány kép:










Alkalmat kerítettünk arra is, hogy Farkaslakán megálljunk Tamási Áron emlékművénél.
 






Csíkmenaságba hiába autóztunk, az egyik legrégebbi fafaragványunkat, a nemrég restaurált Madonna szobrot nem láthattuk, mert elvitték egy kiállításra, Gyulafehérvárra. Azért, hogy megmutassam, egy, valamikor a 80-as években készített felvételemet teszem itt fel. (Azt csak az érdekesség kedvéért mondom el, hogy akkoriban a szobrot rejtegették, félvén, hogy a román hatóságok elviszik Bukarestbe. Én megnézhettem, lefényképezhettem.)


 

 

Nincsenek megjegyzések: