2014. július 16., szerda

Néhány nap Erdélyben I.




Mostanában ritkábban járok arrafelé. Régebben majd minden évben kilátogattam, most utoljára 2010 januárjában, a kiállításom okán voltam Székelyudvarhelyen. Viszonylag hosszabb időt hat éve töltöttem Erdélyben. Erről az útról, és erről a kötődésről egy ötrészes beszámolót írtam itt:


Ágival Kalotaszegre, Magyarvistába érkeztünk először, de itt csak másfél napot töltöttünk a tavaly elhunyt Feri bátyám családjánál.

Kevés időnk volt, de azért két kedves helyemre ellátogattunk, Magyargyerőmonostor és Kőrösfő református templomát megnézni. Nem vagyok hívő – tudom, ez nem érdem, de talán bűn sem, csak tény – szeretem ezeket az erdélyi kis falusi templomokat. A meghittségüket, otthonosságukat. Mintha nem is Isten háza, hanem emberi menedék lenne.

Először tehát Magyargyerőmonostor

(Katt a képre + F11)






„A déli torony déli oldalán találhatók a templom híres domborművei. Az 1930-as években feltárt domborművek eredeti elrendezését nem ismerjük. A három dombormű: a sárkányölő Szent Mihály arkangyal, egy (valószínűleg Gyalu környékéről származó) oroszlános római sírkő töredéke, és egy madárlábú, két kígyót (közülük az egyik szárnyas) szoptató szirén. A relief minden kétséget kizáróan a Luxuria (Bujaság) középkori főbűnének a megjelenítése, a helyi hagyományban azonban a Kalotaszegi Madárleány néven ismert.”







A karzatot, a festett padokat és az úrasztalát a környéken sok munkája alapján ismert id. Umling Lőrinc készítette, miként a hajó kazettás mennyezetének egyetlen látható darabját, a középső kazettát is.












A szószék a környéken szintén ismert kőfaragó mester, Sípos Dávid egyik, ha ugyan nem a legszebb munkája.







Végül egy életkép a faluból




Kőrösfő



A főút, mint egy kirakodóvásár. Főként az átutazók ízléséhez igazodó bóvlival bővelkedik, de azért még fellelhető szépen készült varrottas is. Itt is a templomhoz mentünk, éppen egy csoporttal együtt érkeztünk.

Bevallom, erről a templomról nem sokat tudok, de íme, a képek:

 






  









Nincsenek megjegyzések: