2008. június 1., vasárnap

Árpádsáv és morál

Az erdélyi útibeszámolóm II. részében írtam az árpádsávos zászlók legújabb megjelenéséről. Ezt a magyarországi radikális- vagy szélsőjobboldal határátlépésének, ottani tevékenysége előkészítésének látom.

Ezzel kapcsolatban valaki felhívta a figyelmemet egy írásra: www.tollinga.hu/images/muvek/18069xEtikaarpadsavos.doc

A szerző – Vasné Szűcs Imola – „Etika házidolgozat” gyanánt közreadott írását nem kívánom elemezni, mert az zsákutcába vezet. Számomra ez az ügy egyszerűen morális kérdés. Maga a jelkép valóban nem minősíthető ilyen vagy olyan módon, viszont azok , akik ezt a jelképet vették elő, igen. Ez a jelkép volt az, amely alatt többszázezer magyar állampolgárt, javarészt zsidókat – marhavagonokba zsúfolva "Endlösung" gyanánt koncentrációs táborokba szállítottak, Dunába vagy az árokba lőttek. A sok névtelen mellett így pusztították el Radnóti Miklóst, Szerb Antalt, de nem kezdek felsorolásba.

Az áldozatok, a túlélők vagy leszármazottaik általában nem címertani elemzés tárgyát látják e magasra emelt lobogóban. Nem is jut vagy jutott eszükbe a sávokat számolgatni. A saját vagy szüleik, nagyszüleik által átélt borzalmakat idézi fel. Ezért tartom ezt morális kérdésnek. Ha valaki tudja, milyen lelkekbe vágó iszonyatot okoz ezzel, és mégis ezzel vonul vagy masíroz, az nem csak érzéketlen, hanem tudatosan embertársai ellen forduló pszichológiai terrorista.

Azt gondolom, ha valaki a magyar identitását keresi, nem ártana legalább nagy vonalakban megismerni a magyar történelmet. Ha valaki pedig ennek ismeretében lobogtatja azt a bizonyos zászlót, az igenis antiszemita, és ez 1944 után szintén morális ügy.

A kérdést csak így, ennyire lecsupaszítva lehet értelmezni. Minden más csak sunyi és álszent képmutatás. Tehát sem a számháborúba, sem a másokra mutogatásba nem megyek bele.

(Egyetlen kitételére térnék csak ki. Ez nem is érinti igazán az alapkérdést.

Idézem:„ Hányan féltek Kádár puha diktatúrájában?! 10.000.000-an féltek. Az egész ország félt...”

Rosszul emlékszik. Pár száz, esetleg pár ezer ember volt, aki tudatosan szembenállt a rendszerrel. Az un. demokratikus ellenzék és a reformközgazdászok szervezkedtek. Néhány száz ember netán tett, írt valamit, néhányan szamizdatokat másoltak, terjesztettek. A többi tízmillió esetleg morgolódva, de minden különösebb rettegés nélkül építette a szocializmust és még a szoc. brigád naplóba is gyűjtögette a színházjegyeket.)

Átnéztem a 2001. pünkösdjén készült felvételeimet. Az akkori képeimen még egyetlen árpádsávos zászlót sem látni. Nem az erdélyi székelyek vagy a gyimesi csángók keresik ezzel az identitásukat. Az újdonsült Erdély-rajongók hozták ezt a jelképet Székelyföldre. Nem akarok az általánosítás hibájába esni, biztos vagyok abban, nagyrészük nincs is tudatában, hogy a magyarországi politikai szembenállás exportját segíti elő.

Kisméretű papírképeket szkenneltem be, a minőségük itt ezért gyenge.




4 megjegyzés:

dobroczkiadam írta...

Árpád-sáv... Kötőjellel! Kérlek...

mobé írta...

Ennyire nem merev a magyar helyesírás. Lásd:http://korrektor.blog.hu/2007/09/02/kit_idegesit_az_arpadsav

Mollly írta...

Nos, amit hozzátennék: a dolgozat írója nem látogató Erdélyben, hanem gyakran jár át, és ott erős gyökerei vannak. Erdélyben valóban nem szabad használni más állam zászlaját, csak akkor, ha az ország hivatalos küldöttsége Romániában tartózkodik. Egy ismerősömet Marosvásárhelyen e törvény alapján letartóztatták néhány évvel ezelőtt, az mentette meg, hogy az anyja ismerőse volt a prefektusnak, és kiszabadította fiát, mielőtt az ügy a rendőrséget elhagyta volna. Az író tehát igazat ír. Budapest Budapest, Erdély viszont Erdély. Úgy vélem, senkinek joga nincs arra, hogy meghatározza, hogy ami neki ezt vagy amazt jelent, az ugyanazt jelenti-e a másiknak, s számonkérje Budapesten az erdélyieken a zászló jelentését, amit magyar zászló helyett használnak, hisz a hivatalos magyart nem használhatják. Aki ismeri a csíksomlyóit búcsút, tisztában lehet vele, a vonuló keresztaljákat ábrázoló képen természetesen nincs árpád-sávos zászló, hiszen ők csak a templomi zászlókat viszik. A zászló több száz éves történelméből néhány hónapot kiragadni, és az alapján támadni a használói úgy vélem: megint morális kérdés.
Erdélyben egyébként egyre inkább kerülnek más zászlók is: néhány éve egyetlen székely zászlót láttam, az "1000 székely leány napja" találkozón már ki volt téve, és árulták is. Megjelent a csíki zászló is, szintén az írót erősítve.

Mollly írta...

Egyet még hozzátennék: a nyilas zászló tudomásom szerint fele vörös-fele kilencszer vágott zászló volt, benne a nyilas kereszttel. Ezzel az erővel tehát ki lehetne kelni az amerikai zászló ellen is, és a vörös zászló ellen is. Summa summarum: a nyilas zászló nem az árpád-sávos zászló volt, hanem egy egészen más zászló, amiben voltak csíkok is. A Nemzetbiztonsági Hivatal címere egybébként szintén árpád-sávos, és a címerünk egyik fele megintcsak.
Morális kérdés tehát: a szimpla árpád-sávosért, ami sohasem volt nyilas jelkép, le lehet-e lazán fasisztázni bárkit?!